Jeste li se ikada pitali zašto vas drugi ne razumiju? Jeste li se pitali zašto vi nekoga ne razumijete? Jeste li ikada zbog toga bili ljuti, frustrirani, jeste li pokušali objasniti nekome što je ispravno, kako “stvari stoje”, a sve bez rezultata?

 

Vrlo je vjerojatno da su odgovori na ova pitanja potvrdni. Većina ljudi u životu je imala potrebu nekome objasniti određene stvari, pojasniti kako bi nešto trebalo biti, a druga strana ih nikako nije mogla razumjeti. Radi toga su pucali razni odnosi – ljubavni, poslovni i privatni.

Što bi bilo kada biste prihvatili da netko drugi nema sposobnost vidjeti svijet onakvim kakvim ga vi vidite ili obrnuto? Što bi bilo kada biste shvatili da nemamo svi istu perspektivu?

Kako bismo osobi s daltonizmom pojasnili razliku između crvene i zelene boje? Kako bismo stanovniku neke države centralne Afrike opisali osjećaj kada snijeg pada po licu dok je vani jako hladno? Kako bismo ptici pojasnili kako ribe dišu?

Sve što je spomenuto čini se “normalno” neobjašnjivim jer smo o tome učili dok smo odrastali, ali kada zapnemo u odnosima i kada nas druga strana ne razumije mi se čudimo. Zašto?

Osim što trenutno “vidimo” svijet drukčije od njih, ne treba zaboraviti da smo odrastali u drukčijem okruženju. U onome u kojem su nas poučavali o svijetu oko nas na njima razumljiv način. Naši roditelji, skrbnici i/ili odgojitelji stvarali su naš svijet. Odrastanjem smo upoznavali druge ljude, druge kulture i druge “svjetove”. Ako do zrele dobi nismo naučili gledati širom otvorenih očiju, izoštrenih čula, ako ne prepoznajemo različitosti tada se, uglavnom, nađemo u problemu.

Dopustite si da vidite i druge svjetove, otvorite oči, naćulite uši. Dopustite si da uočite razlike. I uživajte u njima. Veselite se novom iskustvu. To nas čini bogatijima.

Ako imate problema u razumijevanju drugih ili vas drugi teško razumiju, javite mi se. Pomoći ću vam da naučite prepoznati druge perspektive, da možete hrabro zakoračiti u njih.

Glavu gore!

Pozdrav svima, voli vas Irina! <3